Zapiekanka Mięsno-Ziemniaczana
Zapiekanka to pyszny i łatwy pomysł na obiad. Proponuję Wam zatem doskonałą mięsno-ziemniaczaną zapiekankę.
Mięso
Użyłam mięsa mielonego z szynki, bo takie najbardziej lubimy, jest chude i delikatne. Jednak do tej zapiekanki można wykorzystać również mięso wieprzowe tjk. karkówka, łopatka lub inne które lubicie. Nie polecam mielonego schabu środkowego, gdyż jest zbyt suchy.
Do przygotowania zapiekanki możecie użyć również mielonego mięsa drobiowego. Przy drobiu pieczemy zapiekankę przez max. 40 min.
Przyprawy
Lubię potrawy dobrze przyprawione, dlatego do tej zapiekanki dodałam papryki słodką i ostrą, dzięki ostrej papryce danie jest dość wyraziste w smaku. Jeśli wolicie dania łagodne, lub zapiekankę będą jadły dzieci możecie zrezygnować z ostrej papryki i pozostać jedynie przy słodkiej.
Warzywa
Użyłam marchewki, cebuli i selera. Dwa pierwsze składniki zdecydowanie polecam, jednak jeśli nie lubicie selera naciowego można z niego zrezygnować lub zastąpić go cukinią, papryką, lub innym ulubionym warzywem.
Odgrzewanie
Zapiekanki nie polecam zamrażać, można ją odgrzewać na patelni na niewielkiej ilości oleju lub masła. Pod przykryciem na małym ogniu podgrzewamy zapiekankę, warstwą ziemniaczaną do spodu, przez 5 – 10 min.
Zapiekanka Ziemniaczano-Mięsna
Warstwa ziemniaczana:
- ok. 600 g ugotowanych ziemniaków
- 1,5 łyżki masła
- 1 mały ząbek czosnku
Warstwa mięsna:
- ok. 500 g mielonej szynki (łopatki, karkówki)
- 1 duża cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
- 2 średnie marchewki
- 2-3 kawałki selera naciowego (opcjonalnie, można pominą ć można zamienić na paprykę, cukinię, itp)
- ok. 500 ml. bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki
The post Zapiekanka Mięsno-Ziemniaczana first appeared on Kuchnia Doroty.
Post Zapiekanka Mięsno-Ziemniaczana pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.