Mizeria – tradycyjny przepis (keto)

Mizeria to surówka z ogórka zielonego w towarzystwie śmietany i koperku. Znana każdemu Polakowi i często podawana do tradycyjnego polskiego obiadu. Obecnie, gdy dostępny jest gęsty jogurt grecki, lubię nim zastępować śmietanę.

Poza tym, że mizeria jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, posiada niewiele kalorii. Przez co jest idealna dla osób na diecie niskowęglowodanowej (ketogenicznej lub Low Carb) oraz cukrzycowej lub bezglutenowej.

Więcej przepisów na sałatki znajdziecie tutaj, a na przepisy kuchni polskiej tutaj 🙂

Przepis na mizerię

Składniki

  • ogórek zielony (180 g)
  • szczypta soli
  • 8 łyżek jogurtu greckiego lub śmietany 18% (200 g)
  • łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 3 łyżeczki koperku (12 g)
  • sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 4 porcje (po 100 g każda)

Przygotowanie

  1. Ogórka kroimy na cienkie plasterki lub półksiężyce. Możecie go również obrać.
  2. Ogórka przenosimy na sitko, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy 10 minut. Warto go odsączyć jeśli przygotowujemy mizerię na później. Jeśli będzie podana od razu, to można pominąć odsączanie.
  3. W międzyczasie do miski dodajemy jogurt lub śmietanę, ocet jabłkowy lub sok z cytryny oraz koperek.
  4. Odsączone ogórki lekko odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do pozostałych składników.
  5. Całość dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mizeria

Mizeria

Wartości odżywczew całościw 100 gWartość energetyczna148 kcal37 kcalBiałko7 g2 gTłuszcze8 g2 gWęglowodany netto13 g3 gBłonnik1 g0 g

Kaloryczność obliczona dla wykorzystania jogurtu greckiego i octu jabłkowego. Z powyższego przepisu powstają 4 porcje po 100 g.

Jeszcze więcej keto przepisów!

Zobacz więcej keto przepisów 🙂

Zobacz również

Keto słodycze
Keto weganizm
Keto śniadanie
Keto obiad
Keto zupy
Przepisy poniżej 5 g węglowodanów
Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów)

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.