Szynka Pieczona na obiad i na kanapki – film

Przepis na łatwą i szybką Pieczoną Szynkę Wieprzową. Takie mięso doskonale sprawdzi się na gorąco jako obiad z dodatkiem ziemniaków, kaszy lyb klusek. W czasie pieczenia powstanie duża ilość, pysznego sosu pieczeniowego do polania mięsa.

Aby sos był nieco  gęściejszy niż zaraz po upieczeniu, należy wlać go do garnka i na małym ogniu gotować bez przykrycia, ok. 10 min. W tym czasie sos zgęstnieje.
Sos będzie miał bardzo wyrazisty smak z powody dużej ilości przypraw, aby złagodzić nieco jego smak dodajemy 1-2 łyżeczki kwaśnej 18% śmietany.
Mieszamy śmietanę w sosie i podgrzewamy na maleńkim ogniu przez 2-3 min. (uważamy, aby sos się nie zwarzył).

Szynka jest dobra na gorąco, ale i na zimno jako domowa wędlina doskonale się sprawdzi.
Kroimy ją w cienkie plasterki.

Szynkę przechowujemy w lodówce do 4 dni.
Polecam na świąteczne lub wielkanocne śniadanie.

Smacznego 🙂

 

 

Przepisy na SZYNKĘ Wieprzową 

 

 

Szynka Pieczona

 

 

Składniki na Szynkę Pieczoną

  • 1 kg szynki wieprzowej

przyprawy:

  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka papryki słodkiej (lub ostrej)
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • 1 łyżka masła
  • ok. 2 łyżek wrzątku

 

 

 

 

 

Pomysły na OBIAD 

 

 

The post Szynka Pieczona na obiad i na kanapki – film first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Szynka Pieczona na obiad i na kanapki – film pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.