Kurczak po Chińsku z Orzechami – film
Łatwy przepis na Kurczaka po Chińsku.
Pomysł na obiad w orientalnym stylu, szybki i niezwykle prosty. Mięso robię w sporej ilości pysznego sosu. Podaję najczęściej z ryżem lub makaronem ryżowym.
Orzechy przed dodaniem do kurczaka można lekko uprażyć na patelni, ja jednak używam orzechów solony, a takie nie za dobrze się prażą. Jeśli wolicie orzechy prażone użyjcie orzechów ziemnych niesolonych. Te na pewno będą również doskonałe.
Orzechy prażymy na suchej, gorącej patelni przez kilka minut, często mieszamy lub podrzucamy, żeby nie przypaliły się.
Do kurczaka po chińsku można użyć rownież orzechów nerkowca, także wcześniej je podprażyć na patelni.
Polecam danie jest naprawdę świetne 😀
Kurczak po Chińsku z Orzechami
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka (ok. 500 g)
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 2 ząbki czosnku
Sos
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
- 2 łyżki chińskiego wina do gotowania
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Ponadto
- ok. 1 szklanki kapusty pekińskiej
- 3 kawałki selera naciowego
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki bambusa
- 0,5 szklanki orzechów arachidowych (u mnie solone)
The post Kurczak po Chińsku z Orzechami – film first appeared on Kuchnia Doroty.
Post Kurczak po Chińsku z Orzechami – film pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.