Kurczak po Chińsku z Orzechami – film

Łatwy przepis na Kurczaka po Chińsku.

Pomysł na obiad w orientalnym stylu, szybki i niezwykle prosty. Mięso robię w sporej ilości pysznego sosu. Podaję najczęściej z ryżem lub makaronem ryżowym.

Orzechy przed dodaniem do kurczaka można lekko uprażyć na patelni, ja jednak używam orzechów solony, a takie nie za dobrze się prażą. Jeśli wolicie orzechy prażone użyjcie orzechów ziemnych niesolonych. Te na pewno będą również doskonałe.

Orzechy prażymy na suchej, gorącej patelni przez kilka minut, często mieszamy lub podrzucamy, żeby nie przypaliły się.

Do kurczaka po chińsku można użyć rownież orzechów nerkowca, także wcześniej je podprażyć na patelni.

 

Polecam danie jest naprawdę świetne 😀

 

 

 

 

Przepisy na OBIAD 

 

 

 

 

 

Kurczak po Chińsku z Orzechami 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka (ok. 500 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  •  2 ząbki czosnku

Sos

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
  • 2 łyżki chińskiego wina do gotowania
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Ponadto

  • ok. 1 szklanki kapusty pekińskiej
  • 3 kawałki selera naciowego
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki bambusa
  • 0,5 szklanki orzechów arachidowych  (u mnie solone)

 

 

Filmy z przepisami na OBIAD 

 

The post Kurczak po Chińsku z Orzechami – film first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Kurczak po Chińsku z Orzechami – film pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.