Żurek z Białą Kiełbasą – film

Pyszny, sycący domowy ŻUREK. To nie tyle zupa co danie jednogarnkowe, pełne mięsa, warzyw i niesamowitego klasycznego smaku.

Ugotowałam żurek najbardziej klasycznie, z dodatkiem śmietany i chrzanu, podaję go z ugotowanym na twardo jajkiem.

Zupa jest lekko kwaśna, bardzo pyszna. Doskonała na każdy dzień nie tylko na Wielkanoc.

 

Mięso

Do żurku włożyłam niewielkie kawałki żeberek wieprzowych, średnią golonkę z indyka, kawałek wędzonego boczku i 3 średnie białe kiełbasy.

Można oczywiście użyć innego rodzaju mięsa, ale dla mnie ten zestaw sprawdza się najlepiej.
Po ugotowaniu mięso wyjmuję i kroję na niewielkie kawałki, następnie wrzucam je znowu do zupy. Dzięki temu żurek jest gęsty i sycący, wystarczy za cały obiad.

Żurek podaję z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka, czyli bardzo klasycznie.

 

Polecam i życzę Wam smacznego

 

 

Zupa na Wielkanoc

 

 

 

 

 

Żurek z Białą Kiełbasą

Składniki:

  • ok. 200 g żeberek
  • 1 golonka z indyka
  • ok. 150 g wędzonego boczku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ok. 500 ml. zakwasu na żurek
  • kawałek pora i kawałek selera
  • 3 kawałki białej kiełbasy
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1 grzyb suszony
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 szklanki zakwasu na żurek
  • 2 łyżki śmietany i 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżka majeranku

 

 

Przepisy na domowe ZUPY

 

The post Żurek z Białą Kiełbasą – film first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Żurek z Białą Kiełbasą – film pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.