Jak zrobić Domowe Chlebki do Żurku – film
Chlebki do podawania żurku wielkanocnego, lub innej gęstej zupy.
Niewielkie domowe miseczki z ciasta drożdżowego, które nie tylko ładnie wyglądają, ale nadają się również do zjedzenia.
Podawanie Żurku w chlebie to klasyczny polski sposób na świąteczną zupę.
Chlebki można przygotować do 2-3 dni wcześniej, wystudzić zaraz po upieczeniu, wydrążyć i przechowywać w lodówce lub zamrozić.
Przed podaniem na stół chlebki (bez zupy) wstawiam na 10 min do nagrzanego do 160 st.C. piekarnika.
Zaraz po wyjęciu napełniam chlebki żurkiem i od razu podaję. Przepis na domowy Żurek znajdziecie tutaj (klik)
Chlebki można odgrzewać tylko raz, nie nadają się do kilkakrotnego użycia. Po napełnieniu zupą powinny zostać zjedzone lub wyrzucone.
Polecam i życzę Wam smacznego 😃
Przepisy z filmami na Wielkanoc
Domowe Chlebki do Żurku
Składniki na 4 średnie lub 3 duże chlebki
- 500 g mąki pszennej (u mnie typ 00)
- 7,5 g drożdży suchych
- 300 – 330 ml. ciepłej wody (ok. 30 st.C.)
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko + 1 łyżka wody
The post Jak zrobić Domowe Chlebki do Żurku – film first appeared on Kuchnia Doroty.
Post Jak zrobić Domowe Chlebki do Żurku – film pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.