Jak zrobić Domowe Chlebki do Żurku – film

Chlebki do podawania żurku wielkanocnego, lub innej gęstej zupy.

Niewielkie domowe miseczki z ciasta drożdżowego, które nie tylko ładnie wyglądają, ale nadają się również do zjedzenia.

Podawanie Żurku w chlebie to klasyczny polski sposób na świąteczną zupę.

Chlebki można przygotować do 2-3 dni wcześniej, wystudzić zaraz po upieczeniu, wydrążyć i przechowywać w lodówce lub zamrozić.

Przed podaniem na stół chlebki (bez zupy) wstawiam na 10 min do nagrzanego do 160 st.C. piekarnika.
Zaraz po wyjęciu napełniam chlebki żurkiem i od razu podaję. Przepis na domowy Żurek znajdziecie tutaj (klik) 

Chlebki można odgrzewać tylko raz, nie nadają się do kilkakrotnego użycia. Po napełnieniu zupą powinny zostać zjedzone lub wyrzucone.

Polecam i życzę Wam smacznego 😃

 

Chlebki do żurku

 

 

Przepisy z filmami na Wielkanoc 

 

 

Domowe Chlebki do Żurku
Składniki na 4 średnie lub 3 duże chlebki

  • 500 g mąki pszennej (u mnie typ 00)
  • 7,5 g drożdży suchych
  • 300 – 330 ml. ciepłej wody (ok. 30 st.C.)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko + 1 łyżka wody

 

 

 

 

 

Przepisy na WIELKANOC 

 

The post Jak zrobić Domowe Chlebki do Żurku – film first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Jak zrobić Domowe Chlebki do Żurku – film pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.