Babka Drożdżowa Bardzo Bakaliowa – film

Puszyste, delikatne i bardzo bakaliowe ciasto drożdżowe. Na śniadanie, na deser, lub podwieczorek. Ciasto upieczone długo pozostaje świeże i pyszne. Tradycyjny przepis, ale w nieco innej formie. Spróbujcie, będziecie zachwyceni. Polecam

 

Bakalie

Bakalie jakie wybierzecie do ciasta zależą od Was. Ja użyłam tych , które lubimy najbardziej, ale można zrezygnować z jednych, a dodać inne.

Ważne, aby dały się pokroić na drobną kostkę i były to suche owoce, a nie świeże.

Bakalie przed dodaniem do ciasta oprószam odrobioną mąki, dzięki temu w czasie pieczenia ładnie rozkładają się w cieście i nie opadają na dno.
Tym razem użyłam odrobiny mąki migdałowej, bo taką miałam zostało mi jej trochę z innego przepisu, ale najczęściej używam zwykłej mąki pszennej.

 

Forma do pieczenia

Użyłam foremki jednorazowej 18×10 cm., ma dość niewielki promień, ale jest wysoka i dzięki temu ciasto ładnie rośnie, a po upieczeniu wygląda nieco inaczej niż tradycyjna babka drożdżowa.

Foremki papierowej nie trzeba przed włożeniem ciasta, niczym smarować, a po upieczeniu zdejmujemy ją i wyrzucamy. Jest bardzo wygodna i łatwa w użyciu.

Nie trzeba wstawiać jej do dodatkowej formy, zrobiona jest z kartonu, który doskonale trzyma kształt ciasta.
Foremki jednorazowe kupiłam w internecie.

Można użyć również formy do babek metalowej lub silikonowej, lub tortownicy z kominem. Wcześniej formę trzeba posmarować masłem i oprószyć mąką lub tartą bułką.

Ważne, aby piec to ciasto w formie z kominem, bo musi ono być dokładnie dopieczone, a przy tak dużej ilości bakalii komin pomaga i ciepło łatwiej dociera do wnętrza ciasta.

 

Przepisy na Ciasta DROŻDŻOWE 

 

Drożdżówka z Bakaliami

 

Babka Bakaliowa

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej
  • 150 ml. ciepłego mleka (25-28 zt.C.)
  • 4 żółtka (L)
  • 150 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • po ok. 2/3 szklanki bakalii (orzechów, moreli, rodzynek, daktyli)
  • 1 łyżka mąki lub mielonych migdałów (do oprószenia bakalii)
  • zapach wanilinowy

Lukier

  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

 

 

 

 

Kuchnia Doroty TV
The post Babka Drożdżowa Bardzo Bakaliowa – film first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Babka Drożdżowa Bardzo Bakaliowa – film pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.