Mazurek Pomarańczowy – tradycyjne Wielkanocne ciasto – film
Przepyszny kruchy mazurek z musem ze świeżych pomarańczy i odrobiny cytryny. Mazurek jest słodki, ale i lekko cierpkawy dzięki skórce z pomarańczy i cytryny.
Takie ciasto zawsze na Wielkanoc piekła moja Mama, uwielbialiśmy je wszyscy, a teraz ja u siebie w domu kontynuuję tę wielkanocną tradycję.
Ciasto
Mazurek robię na tradycyjnym kruchym lub półkruchym cieście. W każdej wersji jest pyszne.
Jakie to ciasto kruche, a jakie półkruche?
Ciasto kruche robi się z mąki, cukru, jajek i zimnego masła.
Ciasto półkruche różni się jedynie tym, że do mąki dodajemy odrobinę proszku do pieczenia. Dzięki proszkowi ciasto jest odrobinę bardziej puszyste.
Mus pomarańczowy
Mus robię z dokładnie posiekanych świeżych pomarańczy z niewielkim dodatkiem cytryny. Gotuję do chwili kiedy mus zgęstnieje. Taki mus owocowy można dodawać do różnego rodzaju ciast. Rogalików drożdżowych, jako przełożenie tortu, lub podawać do rogalików jako domowy dżem. To przepyszny dodatek.
Mazurek można upiec dzień lub dwa przed podaniem, przechowujemy go w chłodnym miejscu.
Polecam 😀
Najlepsze przepisy na Wielkanoc
Mazurek Pomarańczowy
Składniki na dwie blaszki lub jedną 24 cm.
Ciasto Kruche
- 100 g zimnego masła
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1 jajko
Mus Owocowy:
- 1 średnia cytryna
- 3 pomarańcze
- 120 g cukru
- 1 łyżka galaretki pomarańczowej
- ok. 1 szklanki masy kajmakowej (u mnie kupiona)
Kuchnia Doroty TV
i przepisy z filmem
na WIELKANOC
🌿🌿🌿
The post Mazurek Pomarańczowy – tradycyjne Wielkanocne ciasto – film first appeared on Kuchnia Doroty.
Post Mazurek Pomarańczowy – tradycyjne Wielkanocne ciasto – film pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.