Mazurek Pomarańczowy – tradycyjne Wielkanocne ciasto – film

Przepyszny kruchy mazurek z musem ze świeżych pomarańczy i odrobiny cytryny. Mazurek jest słodki, ale i lekko cierpkawy dzięki skórce z pomarańczy i cytryny.

Takie ciasto zawsze na Wielkanoc piekła moja Mama, uwielbialiśmy je wszyscy, a teraz ja u siebie w domu kontynuuję tę wielkanocną tradycję.

Ciasto

Mazurek robię na tradycyjnym kruchym lub półkruchym cieście. W każdej wersji jest pyszne.

Jakie to ciasto kruche, a jakie półkruche?
Ciasto kruche robi się z mąki, cukru, jajek  i zimnego masła.
Ciasto półkruche różni się jedynie tym, że do mąki dodajemy odrobinę proszku do pieczenia. Dzięki proszkowi ciasto jest odrobinę bardziej puszyste.

Mus pomarańczowy

Mus robię z dokładnie posiekanych świeżych pomarańczy z niewielkim dodatkiem cytryny. Gotuję do chwili kiedy mus zgęstnieje. Taki mus owocowy można dodawać do różnego rodzaju ciast. Rogalików drożdżowych, jako przełożenie tortu, lub podawać do rogalików jako domowy dżem. To przepyszny dodatek.

Mazurek można upiec dzień lub dwa przed podaniem, przechowujemy go w chłodnym miejscu.

Polecam 😀

 

 

Najlepsze przepisy na Wielkanoc 

 

 

Mazurek Pomarańczowy

 

Mazurek Pomarańczowy

Składniki na dwie blaszki lub jedną 24 cm. 

Ciasto Kruche

  • 100 g zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 jajko

Mus Owocowy:

  • 1 średnia cytryna
  • 3 pomarańcze
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka galaretki pomarańczowej
  • ok. 1 szklanki masy kajmakowej (u mnie kupiona)

 

 

Kuchnia Doroty TV
i przepisy z filmem 
na WIELKANOC
🌿🌿🌿

 

 

 

 

The post Mazurek Pomarańczowy – tradycyjne Wielkanocne ciasto – film first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Mazurek Pomarańczowy – tradycyjne Wielkanocne ciasto – film pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.