Sernik królewski
Sernik królewski to ciasto które smakuje każdemu. Kruchy czekoladowy spód, puszysta masa serowa, a całość zwieńczona warstwą chrupiącej czekoladowej kruszonki. Naprawdę, uważam, że jest to ciasto idealne, które zdecydowanie zasługuję na miano królewskiego!
Koniecznie przeczytajcie dodatkowe porady pod przepisem. Zwróćcie również uwagę na jakość zastosowanego sera. Chociaż jakość to nie jest dobre słowo, gdyż wiele dobrych firm sprzedaje naprawdę słabe jakościowo twarogi sernikowe. A dobry ser jest tutaj kluczowy i odgrywa bardzo ważną rolę Uważam, że najlepiej użyć sera w wiaderku o zawartości tłuszczu powyżej 17 g na 100 g produktu (twaróg Delfiko (24 g), Juliko (24 g), Piątnica (18 g), Hej (17 g)).
I chociaż uważam, że dla osób które nie miały za dużo do czynienia z wypiekiem serników, może być ono trudne w przygotowaniu, to zdecydowanie warto spróbować! Na pewno pomogą Wam moje porady i bardzo szczegółowo opisany sposób przygotowania.
Koniecznie dajcie znać czy Wy również tak oszaleliście na punkcie tego królewskiego sernika
Zobacz również pozostałe przepisy na serniki i ciasta!
Przepis na sernik królewski
Składniki
ciasto kruche
- 2 szklanki mąki (320 g)
- 3/4 szklanki cukru* (165 g)
- 3 łyżki kakao (30 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (5 g)
- kostka masła (200 g)
- 2 jajka
masa serowa
- kostka miękkiego masła (200 g)
- szklanka cukru (200 g)
- opakowanie cukru wanilinowego** (8 g)
- 4 jajka
- wiaderko twarogu sernikowego*** (1 kg)
- opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
* jeśli ciasto wyrabiacie w maszynie lub ręcznie, a nie ucieracie w misce, polecam użyć drobnego cukru, który szybciej się rozpuści
** można pominąć
*** najlepiej użyć sera w wiaderku o zawartości tłuszczu powyżej 17 g na 100 g produktu (twaróg Delfiko (24 g), Juliko (24 g), Piątnica (18 g), Hej (17 g))
Czas przygotowania: 20 minut + 3 godziny chłodzenia
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość: 20 porcji
Wymiary formy: 24 x 25 cm lub tortownica 27-28 cm
Przygotowanie
Ciasto kruche
- Do miski dodajemy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i całość wyrabiamy ręcznie lub w mikserze.
- Gdy składniki zostaną dobrze zmieszane dodajemy jajka i miksujemy do ponownego połączenia składników.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich umieszamy w lodówce (ciasto na spód). Drugą część dodatkowo dzielimy na dwie kulki, przenosimy na folię spożywczą, zawijamy i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę (lub na noc).
Masa serowa
- Następnie miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę.
- W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek.
- Później dodajemy do masy kolejno żółtka, porcjami twaróg, a na koniec opakowanie budyniu.
- Białka ubijamy osobno na sztywną pianę.
- Do masy serowej dodajemy porcjami ubite białka i delikatnie mieszamy.
Przygotowanie i pieczenie
- Porcje ciasta kruchego wyjmujemy z lodówki i kroimy na plasterki grubości niecałego centymetra.
- Następnie plastrami ciasta wykładamy spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 24 x 25 cm).
- Dłońmi dociskamy plastry ciasta tworząc równy spód, a następnie wylewamy na niego masę serową.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (u mnie cały piekarnik z dolną grzałką, plus termoobieg).
- Pozostałe kruche ciasto wyjmujemy z zamrażarki i szybko ścieramy na tarce o grubych oczkach nad masą serową.
- Ciasto pieczemy przez 50 minut. Podczas pieczenia bardzo mocno wyrasta.
- Następnie pozostawiamy na 20 minut w wyłączonym piekarniku, a potem na 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, co najmniej na dwie godziny, a najlepiej na noc.
Dodatkowe porady
- Ciasto kruche należy dobrze schłodzić i najlepiej przygotować je kilka godzin lub dzień wcześniej.
- Do wyrównania powierzchni ciasta kruchego na spodzie można użyć małego wałeczka lub szklanki.
- Sernik bardzo mocno wyrasta podczas pieczenia, u mnie wyrasta z 4 cm wysokości do 6 cm, by później opaść do około 5 cm. Dlatego najlepiej użyć formy z wysokimi rantami. Co najmniej 6 cm wysokości, lub nieco większej foremki (powierzchnia około 650-700 cm2).
- Po upieczeniu ciasto musi całkowicie ostygnąć, bądźcie cierpliwi
- Jeśli chodzi o czas przygotowania poszczególnych etapów, u mnie wygląda następująco:
- po południu lub z rana przygotowuję ciasto kruche, które rozdzielam na lodówkę i zamrażarkę
- wieczorem wykładam ciastem foremkę, przygotowuję masę serową i ścieram na tarce zamrożone ciasto kruche, a następnie piekę
- upieczone ciasto pozostawiam w uchylonym piekarniku do rana
Pochodzenie sernika królewskiego
Jak podaje niemiecka Wikipedia sernik królewski (niem. Russischer Zupfkuchen) ma nie do końca jasne pochodzenie. Przepis na niego wygrał w konkursie dr. Oetker Baking Clubs, na skutek czego firma ta wprowadziła odpowiednią mieszankę do pieczenia w 1993 roku. Nazwa została zainspirowana płatkami ciasta, które po upieczeniu przypominają wieże rosyjskich cerkwi. Co więcej, reklamy telewizyjne wykorzystały ten marketingowy chwyt, stwarzając wrażenie, że jest to tradycyjna rosyjska receptura
Zobacz więcej przepisów na ciasta
Ciasto Lion bez pieczenia
Ciasto bananowe (wegańskie)
Szarlotka Pani Ogonowskiej
Ciasto siedem kubków
Ciasto krówka bez pieczenia
Ciasto bananowe z polewą serową
Brownie z kremem orzechowym
Beza z owocami
Sernik czekoladowy bez cukru
Sernik kokosowy
Tort czekoladowy z wiśniami
Ambasador z orzechówką
Zobacz wszystkie przepisy na ciasta wegańskie lub na ciasta wegetariańskie
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Michałki bez cukru (wegańskie, keto)
Chałwa bez cukru (wegańska)
Keto fudge czekoladowo-orzechowy
Ciasto Lion bez pieczenia
Trufle kokosowe (keto)
Brownie z kremem orzechowym
Ciasto krówka bez pieczenia
Popękane ciasteczka
Bułeczki cynamonowe
Keto bounty (wegańskie)
Wegańskie placki bananowe
Ciasteczka orzechowe
Orzechowy deser śmietankowy z góry
Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą
Zobacz więcej przepisów na wegetariańskie słodkości!
A może coś na słono?
Fritatta ze szpinakiem (keto)
Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto)
Chaczapuri adżarskie
Tortilla hiszpańska
Pieczone placki z cukinii (keto)
Zupa z białej kapusty
Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie)
Kotlety z buraka (wegańskie)
Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie)
Tofu mielone
Omlet jaglany z suszonymi pomidorami
Tortilla przepis na ciasto
Szakszuka w sosie fasolowym
Boczniaki ala strogonow
Placki z kaszy gryczanej
Zobacz więcej wegetariańskich przepisów
Przepisy sezonowe
Zupa dyniowa (wegańska)
Burgery z buraka
Pierogi z dynią piżmową
Szakszuka z dynią piżmową
Sałatka z buraków
Kremowy sos dyniowy
Pieczona dynia hokkaido
Kotlety z buraka (wegańskie)
Buraki pieczone
Zobacz więcej przepisów styczniowych
Najnowsze przepisy
- Sernik królewski
Bułki wrocławskie
Kotlety jajeczne
Sałatka grecka (keto, low carb)
Mizeria – tradycyjny przepis (keto)
Szybkie ciasto Lion bez pieczenia
Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Crème brûlée
Pudding chia bananowy (wegański)
Artykuł Sernik królewski pochodzi z serwisu WegePrzepis.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.