Sernik królewski

Sernik królewski to ciasto które smakuje każdemu. Kruchy czekoladowy spód, puszysta masa serowa, a całość zwieńczona warstwą chrupiącej czekoladowej kruszonki. Naprawdę, uważam, że jest to ciasto idealne, które zdecydowanie zasługuję na miano królewskiego!

Koniecznie przeczytajcie dodatkowe porady pod przepisem. Zwróćcie również uwagę na jakość zastosowanego sera. Chociaż jakość to nie jest dobre słowo, gdyż wiele dobrych firm sprzedaje naprawdę słabe jakościowo twarogi sernikowe. A dobry ser jest tutaj kluczowy i odgrywa bardzo ważną rolę 🙂 Uważam, że najlepiej użyć sera w wiaderku o zawartości tłuszczu powyżej 17 g na 100 g produktu (twaróg Delfiko (24 g), Juliko (24 g), Piątnica (18 g), Hej (17 g)).

I chociaż uważam, że dla osób które nie miały za dużo do czynienia z wypiekiem serników, może być ono trudne w przygotowaniu, to zdecydowanie warto spróbować! Na pewno pomogą Wam moje porady i bardzo szczegółowo opisany sposób przygotowania.

Koniecznie dajcie znać czy Wy również tak oszaleliście na punkcie tego królewskiego sernika 🙂

Zobacz również pozostałe przepisy na serniki i ciasta!

Przepis na sernik królewski

Składniki

ciasto kruche

  • 2 szklanki mąki (320 g)
  • 3/4 szklanki cukru* (165 g)
  • 3 łyżki kakao (30 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (5 g)
  • kostka masła (200 g)
  • 2 jajka

masa serowa

  • kostka miękkiego masła (200 g)
  • szklanka cukru (200 g)
  • opakowanie cukru wanilinowego** (8 g)
  • 4 jajka
  • wiaderko twarogu sernikowego*** (1 kg)
  • opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)

* jeśli ciasto wyrabiacie w maszynie lub ręcznie, a nie ucieracie w misce, polecam użyć drobnego cukru, który szybciej się rozpuści
** można pominąć
*** najlepiej użyć sera w wiaderku o zawartości tłuszczu powyżej 17 g na 100 g produktu (twaróg Delfiko (24 g), Juliko (24 g), Piątnica (18 g), Hej (17 g))

Czas przygotowania: 20 minut + 3 godziny chłodzenia
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość: 20 porcji
Wymiary formy: 24 x 25 cm lub tortownica 27-28 cm

Przygotowanie

Ciasto kruche

  1. Do miski dodajemy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i całość wyrabiamy ręcznie lub w mikserze.
  2. Gdy składniki zostaną dobrze zmieszane dodajemy jajka i miksujemy do ponownego połączenia składników.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich umieszamy w lodówce (ciasto na spód). Drugą część dodatkowo dzielimy na dwie kulki, przenosimy na folię spożywczą, zawijamy i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę (lub na noc).

Masa serowa

  1. Następnie miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę.
  2. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek.
  3. Później dodajemy do masy kolejno żółtka, porcjami twaróg, a na koniec opakowanie budyniu.
  4. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę.
  5. Do masy serowej dodajemy porcjami ubite białka i delikatnie mieszamy.

Przygotowanie i pieczenie

  1. Porcje ciasta kruchego wyjmujemy z lodówki i kroimy na plasterki grubości niecałego centymetra.
  2. Następnie plastrami ciasta wykładamy spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 24 x 25 cm).
  3. Dłońmi dociskamy plastry ciasta tworząc równy spód, a następnie wylewamy na niego masę serową.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (u mnie cały piekarnik z dolną grzałką, plus termoobieg).
  5. Pozostałe kruche ciasto wyjmujemy z zamrażarki i szybko ścieramy na tarce o grubych oczkach nad masą serową.
  6. Ciasto pieczemy przez 50 minut. Podczas pieczenia bardzo mocno wyrasta.
  7. Następnie pozostawiamy na 20 minut w wyłączonym piekarniku, a potem na 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  8. Ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, co najmniej na dwie godziny, a najlepiej na noc.

Sernik królewski

Sernik królewski

Dodatkowe porady

  • Ciasto kruche należy dobrze schłodzić i najlepiej przygotować je kilka godzin lub dzień wcześniej.
  • Do wyrównania powierzchni ciasta kruchego na spodzie można użyć małego wałeczka lub szklanki.
  • Sernik bardzo mocno wyrasta podczas pieczenia, u mnie wyrasta z 4 cm wysokości do 6 cm, by później opaść do około 5 cm. Dlatego najlepiej użyć formy z wysokimi rantami. Co najmniej 6 cm wysokości, lub nieco większej foremki (powierzchnia około 650-700 cm2).
  • Po upieczeniu ciasto musi całkowicie ostygnąć, bądźcie cierpliwi 🙂
  • Jeśli chodzi o czas przygotowania poszczególnych etapów, u mnie wygląda następująco:
    • po południu lub z rana przygotowuję ciasto kruche, które rozdzielam na lodówkę i zamrażarkę
    • wieczorem wykładam ciastem foremkę, przygotowuję masę serową i ścieram na tarce zamrożone ciasto kruche, a następnie piekę
    • upieczone ciasto pozostawiam w uchylonym piekarniku do rana

Sernik królewski

Pochodzenie sernika królewskiego

Jak podaje niemiecka Wikipedia sernik królewski (niem. Russischer Zupfkuchen) ma nie do końca jasne pochodzenie. Przepis na niego wygrał w konkursie dr. Oetker Baking Clubs, na skutek czego firma ta wprowadziła odpowiednią mieszankę do pieczenia w 1993 roku. Nazwa została zainspirowana płatkami ciasta, które po upieczeniu przypominają wieże rosyjskich cerkwi. Co więcej, reklamy telewizyjne wykorzystały ten marketingowy chwyt, stwarzając wrażenie, że jest to tradycyjna rosyjska receptura 🙂

Zobacz więcej przepisów na ciasta

Zobacz wszystkie przepisy na ciasta wegańskie lub na ciasta wegetariańskie 🙂

Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!

Zobacz więcej przepisów na wegetariańskie słodkości!

A może coś na słono?

Zobacz więcej wegetariańskich przepisów 🙂

Przepisy sezonowe

Zobacz więcej przepisów styczniowych 🙂

Najnowsze przepisy

Artykuł Sernik królewski pochodzi z serwisu WegePrzepis.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.