Mazurek Kawowy Tiramisu
Pyszny, delikatny i intensywnie kawowy Mazurek Tiramisu. W domu kawoszy takich jak my, gdzie picie kawy jest codziennym rytuałem👆 i możemy wybierać między różnymi rodzajami, bo mamy trzy ekspresy – ciśnieniowy, automatyczny i kapsułkowy, nie mogło zabraknąć kawowego deseru.
Kawa
Dla mnie rodzaj kawy jest bardzo ważny, zawsze kupuję kawę ziarnistą i sama mielę ją przed przygotowaniem. Jednak do zrobienia tego mazurka możecie użyć oczywiście kupionej już zmielonej kawy.
Biszkopt Kawowy
Do mazurka przygotowałam klasyczny biszkopt z dodatkiem świeżo mielonej kawy, dzięki temu ciasto jest intensywnie kawowe. U mnie upieczone zostało na blasze, w postaci cienkiego placka, dlatego mogłam wycinać z niego różne kształty.
Kształt mazurka wycięłam przykładając do biszkoptu miskę, ale można użyć również do tego celu papierowego szablonu w kształcie jajka, motyla, lub innego wielkanocnego motywu.
Można również biszkopt przeciąć na pół, powstaną wówczas dwa prostokąty, a mazurek będzie miał bardziej klasyczny wygląd.
Krem
Krem do Mazurka Tiramisu zrobiłam bardzo tradycyjnie, czyli śmietana kremówka i mascarpone. Przed przygotowaniem kremu śmietankę trzeba bardzo dokładnie schłodzić, ja dodatkowo wstawiam do zamrażarki misę miksera. Bardzo zimna kremówka lepiej się ubija.
Ozdoby zrobiłam używając ozdobnej tylki do wyciskania kremu. Tylki i rękawy cukiernicze warto mieć w domu, bo w łatwy sposób możemy osiągnąć naprawdę piękny efekt.
Ciasto przechowuję w lodówce.
Polecam ten pyszny, kawowy deser i życzę Wam smacznego 😀
Mazurek Tiramisu
Składniki:
- 5 jajek
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 czubata łyżka dobrej kawy mielonej, żyłam tej – od Przyjaciół Kawy
- 150 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
ponadto:
- 300 ml. śmietany kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 śmietanfix do usztywnienia bitej śmietany (10 g)
- ok. 1 szklanki mocnej kawy
- 3-4 łyżki dżemu pomarańczowego (lub innego ulubionego)
The post Mazurek Kawowy Tiramisu first appeared on Kuchnia Doroty.
Post Mazurek Kawowy Tiramisu pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.