Pascha Wielkanocna – przepis z filmem

Przepis na tradycyjną Paschę Wielkanocną. Bardzo łatwy i szybki.

Moja pascha zrobiona jest z pysznego domowego sera białego, można ją jednak przygotować z dobrej jakości kupionego sera.

Ser biały:

Paschę zrobiłam z domowego sera, przepis jest niezwykle szybki i łatwy, a smak takiego sera nie może się równać z żadnym innym. Polecam przygotowanie takiej tradycyjnej Paschy. Jeśli jednak nie lubicie lub nie macie czasu, można wykorzystać kupiony dobrej jakości ser tłusty.

Ser powinien być suchy i sypki, jeśli jednak taki nie jest, wyłóżcie go na sito przykryte gazą i odstawcie na kilka godzin, aby nadmiar płynu wyciekł.
Następnie wyciśnijcie ser dokładnie. Taki będzie na pewno dobry na Paschę.

Ser z wiaderka, czyli ser sernikowy nie nadaje się do zrobienia Paschy, jest zbyt luźny i mokry.

Bakalie

Do Paschy można użyć ulubionych bakalii, moreli, rodzynek, żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczowej, daktyli, itp.
Można również wykorzystać orzechy.

Masło czy margaryna?

Do przygotowania paschy używajcie wyłącznie dobrej jakości masła. Margaryna nie będzie smaczna, ma charakterystyczny i mocny smak, ponadto nie jest zdrowa, więc wybór jest łatwy, tylko masło.

Paschę przechowujemy w lodówce, do 3 dni.

 

 

 

Pascha Tradycyjna

 

Przepisy na Wielkanoc 

 

 

Składniki na Paschę Wielkanocną:

  • ok. 600 g domowego sera białego lub kupionego sera tłustego 

przepis na domowy ser biały (klik) 

  • 200 g masła (miękkiego)
  • 1 szklanka cukru pudru (ok. 150 g)
  • ok. 400 g miękkich bakalii (morele, żurawina, daktyle, rodzynki, itp.)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 0,5 cytryny
  • zapach pomarańczowy i waniliowy

Przepisy na MAZURKI Wielkanocne

 

 

 

 

The post Pascha Wielkanocna – przepis z filmem first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Pascha Wielkanocna – przepis z filmem pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.