Pieczona Polędwica z Jabłkami i Rozmarynem

Bardzo polski sposób na pieczoną polędwicę wieprzową. Delikatnie owocowa dzięki jabłkom i dodatkowi miodu, pyszna i pachnąca. Uwielbiamy polędwicę wieprzową we wszystkich wersjach,
ale ta jest naprawdę wyjątkowa. Najlepiej jest upiec ją w ostatniej chwili przed podaniem, polędwica nie lubi żeby ją odgrzewać, bo staje się twarda. Nie jest to jednak problemem bo mięso faszerujemy wcześniej, nawet całą noc może spędzić w lodówce, a jedynie na 40 min przed podaniem wkładamy je do piekarnika.

Do czerwonego mięsa zawsze doskonale pasuje czerwone wino. Ja gościom podaję polędwicę w towarzystwie czerwonego, wytrawnego wina izraelskiego Gamla.

Polecam, wino doskonale komponuje się z  Pieczoną Polędwicą z Jabłkami.

Smacznego 🙂

 

 

Polędwica Pieczona

 

Polędwica Faszerowana Jabłkami
Składniki:

  • polędwica wieprzowe (ok. 500 g)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • nitka kuchenna lub sznurek bawełniany
  • olej do smażenia
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sok z cytryny

Na nadzienie:

  • 2 małe jabłko lub 1 duże (Jonagold, Ligol, inne)
  • 2 cebule szalotki
  • łyżeczka miodu
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

 

Przepisy na Dania Obiadowe 

 

 

Sposób przygotowania:
Nadzienie:

Jabłka obrać, usuną gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
Szalotki obrać, przekroić na pół, pokroić w drobną kostkę.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, na gorący wrzucić cebulę, zeszklić. Po chwili dodać jabłko, zamieszać i smażyć przez ok. 6-7 min.  Na koniec dodać miód, i posiekany drobno rozmaryn, zamieszać.
Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie mięsa:

Polędwicę myjemy i dokładnie wycieramy w papierowy ręcznik. Usuwamy tłuszcz i błonki.

Mięso przecinamy wzdłuż, ale nie do końca, powinien powstać prosty kawałek. Przykrywamy go kawałkiem foli spożywczej i rozbijamy lekko tłuczkiem, żeby wyrównać i nieco zwiększyć mięso.

Lekko skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Na środku, wzdłuż polędwiczki, kładziemy przygotowane nadzienie, zwijamy mięso w roladę.
Związujemy je nicią kuchenną w kilku miejscach. Pod nicią powinna znaleźć się gałązka świeżego rozmarynu (opcjonalnie).

Z wierzchu roladę oprószamy solą, pieprzem, papryką. Kładziemy na dużym kawałku folii aluminiowej, na mięsie układamy masło pokrojone na kawałki i polewamy płynnym miodem.
Folię dokładnie zamykamy.

Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 st., i  pieczemy 30 – 35 min.
Na 10 min przed końcem pieczenia można folię otworzyć,  wtedy mięso ładnie przypiecze
się z wierzchu.

Upieczone mięso wyjmujemy i pozostawiamy na 5 min. zanim zaczniemy je kroić.

Sos z mięsa przelewamy do garnuszka i na średnim ogniu gotujemy bez przykrycia ok. 5-7 min,
aby go lekko zredukować i zagęścić.

Polędwicę kroimy na plastry, polewamy sosem i natychmiast podajemy.

 Smacznego 🙂 

 

  • wieprzowa-polędwica-pieczona
  • polędwica-wieprzowa
  • polędwica-pieczona

nadzienie

nadzoienie copy

zawijanie

zawijanie-rolady

 

Polędwica Piecza

The post Pieczona Polędwica z Jabłkami i Rozmarynem first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Pieczona Polędwica z Jabłkami i Rozmarynem pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.