Babka Drożdżowa – Klasyczna Wielkanocna

Klasyczna Babka Drożdżowa Najczęściej robię ją z dodatkiem rodzynek, ale tym razem z okazji zbliżającej się Wielkanocy dodałam do ciasta żurawinę i daktyle.

Do ciasta użyłam mąki pszennej tortowej, ale jeśli jej nie macie można użyć mąki zwykłej.

Jedyne czego potrzeba aby ta babka się udała to czas. Czas w którym ciasto będzie mogło dwukrotnie wyrosnąć. Ciasto drożdżowe to nie jest ciasto szybkie, ale na pewno łatwe do upieczenia.

Planując pieczenie babek drożdżowych, zarezerwujcie sobie pół dnia. Najpierw pozwólcie aby zaczyn rósł ok. 8-10 min, następnie po pierwszym wyrobieniu ciasto powinno rosnąć ok. 1-2 godz, tak aby co najmniej podwoiło objętość.

Następnie dodajemy bakalie, a jeśli z nich rezygnujemy i tak drugi raz wyrabiamy ciasto, wkładamy co foremki, jednej lub dwóch.
Ponownie odstawiamy ciasto do wyrastania.

Piekarnik nie powinien być bardzo gorący, dlatego 175 st.C. i grzałki góra/dół, bez termoobiegu pozwolą aby ciasto ponownie spokojnie rosło. dzięki temu że damy drożdżom czas pracować, ciasto będzie puszyste i lekkie. Długo zachowa świeżoś, a nawet kiedy już nie będzie bardzo świeżutkie, nadal nie straci wyjątkowego smaku.

Polecam i życzę Wam pięknych i smacznych Babek Drożdżowych 🌼

 

Babka Wielkanocna

 

 

Przepisy na Ciasta Drożdżowe
🌿🌿🌿 

 

Babka Drożdżowa

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 160 g cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jako + 1 żółtko
  • 220 ml. ciepłego mleka (temp. 25-28 st.C.)
  • 100 g bakalii (u mnie żurawina i daktyle, mogą być rodzynki)

Lukier

  • ok. 1 szklanki cukru pudru
  • soku z połowy dużej cytryny

 

 

Przepisy na Wielkanoc 
🌿🌿🌿🌿

 

The post Babka Drożdżowa – Klasyczna Wielkanocna first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Babka Drożdżowa – Klasyczna Wielkanocna pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.