Jajka Faszerowane – Podawane na Ciepło
W moim domu rodzinnym, jajka faszerowane zawsze podawane były na ciepło. Mama, kroiła skorupki jajek bardzo ostrym nożem, by później nadziewać je pyszną pastą jajeczną.
Jest z tym sporo pracy i nie zawsze obywa się bez strat w skorupkach, ale takie jajka robimy tylko na wielkanocne śniadanie, są pyszne, więc watro.
Polecam.
Jajka Faszerowane
Składniki:
- 4 jajka (duże, ekologiczne)
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu (Kielecki)
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 cebulki dymki, tylko zielona część
- Sól
- Pieprz
- Masło do smażenia
- Tarta bułka
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy w skorupkach.
Bardzo ostrym nożem przecinamy je razem ze skorupką na pół.
Łyżeczką, delikatnie wyjmujemy jajko ze skorupek, uważamy żeby nie zniszczyć skorupki.
W szklanym naczyniu umieszczamy ugotowane jajka i widelcem, dokładnie rozgniatamy. Dodajemy drobno posiekane: koperek, natkę pietruszki, szczypiorek, śmietanę i majonez, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta masa, którą napełniamy skorupki jajek.
Na płaski talerz wysypujemy bułkę tarta i każdą połówkę (przekrojoną częścią) maczamy w bułce.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, układamy jajka, skorupką do góry. Smażymy do zrumienienia, ok 5 min. Podajemy od razu kiedy są jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Przepisy z filmem na Wielkanoc
🌿🌿🌿🌿🌿
The post Jajka Faszerowane – Podawane na Ciepło first appeared on Kuchnia Doroty.
Post Jajka Faszerowane – Podawane na Ciepło pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.