Babka Makowa – bardzo puszysta

Ciasto makowe to ciasto łatwe i szybkie do wypieku.

Pyszne, puszyste ciasto. Upiekłam je na Wielkanoc, ale to idealne ciasto na co dzień.

Użyłem suszonego maku dla mojej babci, ale przed dodaniem do ciasta zmieliłem go w młynku do suszonych owoców. Można to również zrobić w robocie kuchennym lub młynku do kawy. Pokruszony mak jest znacznie lepszy w cieście. Dzięki temu babcia będzie delikatniejsza niż mak bez zgniatania.

Babka Makowa
Skład:

  • 5 jajek (oddzielone białkami i żółtkami)
  • 190g cukru
  • 200g bardzo miękkiego masła
  • 185g suchego startego maku (np. zmielonego w młynku do kawy )
  • 200 g mąki pszennej drobnej</ l i>
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
  • 1 szczypta soli
  • Obierz skórkę natartą małą cytryną
  • Aromat waniliowo-migdałowy
  • li>

Polewa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • Sok z cytryny

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.