Barszcz Ukraiński

Przepis na barszcz ukraiński, czy danie jednogarnkowe.

Barszcz to nie tylko zupa, ale właściwie cały obiad. Mnóstwo warzyw, bogactwo smaków i aromatów.
Popularna i bardzo lubiana zupa, która doskonale sprawdzi się na jesienny obiad.

Ja gotuję barszcz na niewielkim kawałku mięsa z kurczaka, ale jeśli wolcie można ugotować zupę w wersji wegetariańskiej i pomiąć mięso. Wówczas podsmażamy warzywa na maśle i leju, zalewamy je bulionem warzywnym lub po prostu wodą i dalej postępujemy jak w przepisie.

Ugotowanie barszczu ukraińskiego zajmuje maksymalnie godzinę, więc to bardzo łatwe i szybkie, a jednocześnie pyszne danie.

Barszcz można podawać zabielony niewielką ilością kwaśnej 18% śmietany, najlepiej śmietanę podawać bezpośrednio na talerz, zalewać ją zupą i wymieszać.
W ten sposób zupę będzie można przechowywać i odgrzewać dłużej, bo nawet do 4 dni. Zupy zabielane w całości nieco gorzej się odgrzewają i krócej się ją przechowuje.

Zupę przechowujemy w lodówce, odgrzewamy na niewielkim ogniu uważając, aby barszczu nie zagotować.

Polecam i życzę Wam smacznego 🙂

 

 

Przepisy na ZUPY 

 

 

Barszcz Ukraiński

 

Barszcz Ukraiński

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka (ok. 200g lub więcej)
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • kawałek selera (ok. 1/4 średniej główki)
  • 1/2  pora (biała lub zielona część)
  • 1 średnia cebula
  • 3 średnie buraki
  • 3 duże ziemniaki
  • ok. 1/4 główki małej białej kapusty  (lub kawałek włoskiej)
  • 1 puszka białej lub czerwonej fasoli
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 7-8 ziaren pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju
  • 1 puszka pomidorów

 

Filmy z przepisami na ZUPY

 

The post Barszcz Ukraiński first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Barszcz Ukraiński pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.