Babeczki Migdałowe – film

Babeczki Migdałowe to jeden z moich ulubionych deserów. Bardzo lubię migdały, więc wszystkie pomysły na ich wykorzystanie zawsze są u nas mile widziane.

Migdały

Do przygotowania masy migdałowej niezbędna jest mąka migdałowa. Można użyć kupioną, można zrobić ją samodzielnie. Aby zrobić mąkę migdałową należy migdały w skórkach dokładnie zmiksować. (mogą być blanszowane jeśli tylko takie macie). Ja mielę orzechy w specjalnym młynku do bakalii, ale można to zrobić w młynku do kawy, lub w malakserze.

Ciasto

Ja do babeczek robię ciasto półkruche, ale można je upiec z ciasta kruchego. Ciasto półkruche różni się od kruchego tylko dodatkiem proszku do pieczenia.
Każdy rodzaj ciasta jest dobry, z każdym babeczki będą pyszne.

Dżem

Ja używam dżemu z czarnych porzeczek bo jest odrobinę kwaśniejszy niż inne i moim zdaniem dobrze pasuje do słodkiej masy migdałowej. Można jednak użyć każdego innego smaku dżemu lub konfitury. Można również użyć mrożonych malin, truskawek lub wiśni. Nie rozmrażamy przed pieczeniam.

🎥 Zobaczcie również film jak zrobiłam babeczki migdałowe, krok po kroku.

Polecam i życzę Wam smacznego 😀

 

Ciastka Migdałowe

 

 

Babeczki Migdałowe
Składniki na 19 szt średnich babeczek:
Ciasto:

  • 100 g zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • zapach waniliowy

 

Masa migdałowa:

  • 125 g mąki migdałowej (ja mieliła sama, może być kupiona)
  • 35 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka (M)
  • ok. 1 szklanki dżemu (u mnie z czarnej porzeczki, ale może być każdy ulubiony)
  • 1-2 krople zapachu migdałowego (opcjonalnie)

 

 

Przepis na Ciastka 

 

 

Babeczki

 

The post Babeczki Migdałowe – film first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Babeczki Migdałowe – film pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.