Babeczki Migdałowe – film
Babeczki Migdałowe to jeden z moich ulubionych deserów. Bardzo lubię migdały, więc wszystkie pomysły na ich wykorzystanie zawsze są u nas mile widziane.
Migdały
Do przygotowania masy migdałowej niezbędna jest mąka migdałowa. Można użyć kupioną, można zrobić ją samodzielnie. Aby zrobić mąkę migdałową należy migdały w skórkach dokładnie zmiksować. (mogą być blanszowane jeśli tylko takie macie). Ja mielę orzechy w specjalnym młynku do bakalii, ale można to zrobić w młynku do kawy, lub w malakserze.
Ciasto
Ja do babeczek robię ciasto półkruche, ale można je upiec z ciasta kruchego. Ciasto półkruche różni się od kruchego tylko dodatkiem proszku do pieczenia.
Każdy rodzaj ciasta jest dobry, z każdym babeczki będą pyszne.
Dżem
Ja używam dżemu z czarnych porzeczek bo jest odrobinę kwaśniejszy niż inne i moim zdaniem dobrze pasuje do słodkiej masy migdałowej. Można jednak użyć każdego innego smaku dżemu lub konfitury. Można również użyć mrożonych malin, truskawek lub wiśni. Nie rozmrażamy przed pieczeniam.
🎥 Zobaczcie również film jak zrobiłam babeczki migdałowe, krok po kroku.
Polecam i życzę Wam smacznego 😀
Babeczki Migdałowe
Składniki na 19 szt średnich babeczek:
Ciasto:
- 100 g zimnego masła
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- zapach waniliowy
Masa migdałowa:
- 125 g mąki migdałowej (ja mieliła sama, może być kupiona)
- 35 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka (M)
- ok. 1 szklanki dżemu (u mnie z czarnej porzeczki, ale może być każdy ulubiony)
- 1-2 krople zapachu migdałowego (opcjonalnie)
The post Babeczki Migdałowe – film first appeared on Kuchnia Doroty.
Post Babeczki Migdałowe – film pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.