Klopsiki Szwedzkie – film

Lekkie Klopsiki Szwedzkie w sosie. Doskonałe danie na obiad dla całej rodziny.

 

Mięso

Klopsiki robię zawsze z szynki, ale równie dobrze można je zrobić z innego mięsa wieprzowego lub drobiowego.

Sos

Sos do klopsików szwedzkich robię zawsze na bazie sosu beszamelowego, ale dodaję odrobinę przyprawy magi, lub innej przyprawy do zup. dzięki przyprawie sos ma smak bardzo przypominający sławny sos podawany w jednym ze sklepów meblowych.

Przechowywanie

Klopsiki można przechowywać w lodówce, lub je mrozić.

Klopsiki po całkowitym wystudzeniu dzielę na porcje i pakuję do plastikowych pojemników. Następnie zamrażam w domowej lodówce i tak przechowuję do 2 m-cy.
Rozmrażam wyjmując dzień przed podaniem, zostawiam na noc w lodówce, a następnie podgrzewam w garnuszku, na małym ogniu.

Klopsiki podaję z ziemniakami, frytkami, kluskami śląskimi, lub kopytkami, kaszą lub ryżem. jednym słowem danie idealne.

 

Polecam i życzę Wam smacznego 😀

 

 

Pulpety w sosie

 

 

 

Przepisy na OBIAD

 

Klopsiki Szwedzkie
Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z szynki
  • średnia cebula drobno posiekana i zeszklona
  • 1 kajzerka pszenna + 1 szklanka mleka do namoczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • ok. 2-3 łyżek tartej bułki
  • ok. 500-700 ml. bulionu warzywnego
  • ok. 1 szklanki mąki do obtoczenia klopsików

 

Na sos

  • 1 średnia cebula drobniutko posiekana
  • ok. 300 ml mleka
  • ok. 2 łyżek masła
  • 1 czubata – 2 płaskie łyżki mąki
  • po 0,5 łyżeczki pieprzu i soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ok. 0,5 łyżeczki przyprawy Magi
  • olej do smażenia

 

Przepisy z filmem na Dania Mięsne 

 

The post Klopsiki Szwedzkie – film first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Klopsiki Szwedzkie – film pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.