Ciasto z Budyniem Truskawkami i Rabarbarem – przepis z filmem

Pyszne i bardzo łatwe do upieczenia ciasto budyniowo owocowe.

Do przygotowania ciasta można użyć również innych owoców, wiśni, malin, śliwek, a nawet jabłek. Im słodsze owoce tym mniej cukru użyjemy do ich posypania.
Budynie sprawdzą się również takie jakie lubicie, można użyć czekoladowego w towarzystwie np. malin.

Ciasto przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej nie dłużej niż dwa dni. Ciasto można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Polecam i życzę smacznego 🙂

 

 

 

 

Ciasto z Budyniem

Ciasto z Budyniem Truskawkami i Rabarbarem
Składniki:

Na ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
  • 120 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko + 1 żółtko

 

Budyń:

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (2 x 40g)
  • 3 szklanki mleka (360 ml.)
  • 1 szklanka cukru

 

Owoce:

  • ok. 300 g truskawek
  • ok. 300 g rabarbaru
  • ok. 1 szklanki cukru (można więcej)

 

 

 

The post Ciasto z Budyniem Truskawkami i Rabarbarem – przepis z filmem first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Ciasto z Budyniem Truskawkami i Rabarbarem – przepis z filmem pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.