Ciasto z Rabarbarem i Bezą – film

Klasycznie i pysznie, czyli kruche ciasto z rabarbarem i bezą. W brew pozorom ciasto robi się bardzo szybko i łatwo.

W sezonie rabarbarowym trzeba chociaż raz upiec takie ciacho.

Ciasto przechowujemy w lodówce, ale i to nie zabezpieczy nas przed mięknięciem bezy. Niektórzy mrożą ciasto, ale ja nigdy tego nie robiłam, więc nie podpowiem Wam czy to dobry pomysł czy też nie.

Polecam i życzę smacznego 😀 ☀️

 

 

 

 

 

Kruche Ciasto z Rabarbarem i Bezą

Składniki na 26 cm. formę

 

Ciasto półkruche:

  • 120 g zimnego masła
  • 80 g cukru
  • 3 żółtka
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ok.4 g)
  • szczypta soli
  • ok. 2-3 łyżek soku z cytryny

 

Rabarbar:

  • ok. 700 g świeżego rabarbaru
  • ok. 70 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru (ok. 50 g)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • ok. 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 krople zapachu waniliowego

 

 

Ciasto

 

 

The post Ciasto z Rabarbarem i Bezą – film first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Ciasto z Rabarbarem i Bezą – film pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.