Fajitas z Kurczaka

Lubisz kuchnię meksykańską? A może chcesz się z nią dopiero zapoznać? Bez względu na to, po której stronie barykady stoisz, warto spróbować przygotować jedno z najpopularniejszych dań tej kuchni, które jest niezwykle proste do przygotowania. Fajitas to coś, czego powinien spróbować każdy. Nie wymaga wielkiego nakładu sił w przygotowaniu, a składniki są ogólnie dostępne, dzięki czemu przy wizycie w pierwszym lepszym sklepie, możesz zaopatrzyć się we wszystko to, czego potrzebujesz do przygotowania tego dania.

 

SKŁADNIKI

2 łyżki oliwy z oliwek

Sok z limonki, wyciśnięty z około 3 limonek

2 łyżeczki kminku

½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku

Pół kilo piersi z kurczaka

Sól

Świeżo zmielony czarny pieprz

2 papryki pokrojone w cienkie plasterki

1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki

Tortille

 

W dużej misce wymieszaj 1/2 szklanki oleju, sok z limonki, kminek i czerwoną paprykę w proszku. Kurczaka dopraw solą i pieprzem, wrzuć do miski i wymieszaj. Odstaw do lodówki na co najmniej około godzinę.

Gdy kurczak będzie gotowy do smażenia, rozgrzej łyżkę oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj kurczaka i smaż na złoty kolor z każdej strony. Odstaw na 10 minut, a następnie pokrój kurczaka w paski.

Dodaj paprykę i cebulę na patelnię i gotuj do miękkości przez około 5 minut. Dodaj kurczaka i dokładnie wymieszaj. Podawaj z tortillami.

Artykuł Fajitas z Kurczaka pochodzi z serwisu Twoj przepis.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.