Pikantne chilli z indykiem

Wiele potraw można podać na różne sposoby, ale w codziennym zabieganiu ograniczamy się do tych najbardziej popularnych i znanych nam z codziennego życia. Czasami warto jednak wprowadzić do naszego posiłku nieco nowości, a jednym z przykładów na to, że popularna potrawa może nabrać nowego smaku jest doskonale znane nam chilli, które tym razem możemy przygotować ze zdrowym mięsem indyka, czosnkiem i papryczkami jalapeno.

 

SKŁADNIKI

1 łyżka oleju rzepakowego

1 duża cebula, pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku, posiekane

1 jalapeno, mielone

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka chili w proszku

2 łyżeczki kminku mielonego

Szczypta pieprzu cayenne

250 g mielonego indyka

1 puszka czarnej fasola, wypłukanej

1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę

Bulion z kurczaka

Zielona cebulka

Posiekany ser Cheddar

 

W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej olej. Smaż cebulę do miękkości i zarumienienia. Dodaj czosnek i papryczki jalapeno. Smaż przez około 2-3 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy, chilli w proszku, kminek i pieprz Cayenne. Gotuj i mieszaj przez około 4 minuty.

Dodaj indyka i regularnie mieszaj, żeby nie przywarł do garnka, aż będzie całkowicie ugotowany i złocisty. Dodaj czarną fasolę i pomidory w puszkach, mieszając, a następnie dodaj bulion.

Zwiększ ogień do wrzenia i gotuj przez 25 minut.

Podawaj w miseczkach. Przed podaniem posyp zieloną cebulką i serem cheddar.

Artykuł Pikantne chilli z indykiem pochodzi z serwisu Twoj przepis.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.