Parmezan z bakłażanem – Zapiekanka
Parmezan z bakłażanem – Zapiekanka
Ten prosty przepis na bakłażan parmezan składa się z warstw panierowanych plastrów bakłażana, które zostały upieczone, a nie usmażone, aby uzyskać bardziej chrupiącą teksturę. Nie sposób się pomylić, gdy połączy się aromatyczne składniki, takie jak sos pomidorowy, mozzarella i parmezan z chrupiącą bułką tartą.
Czas przygotowania: 25 minut
Wymagany czas: 35 minut
Czas trwania w całości: 1 godzina
Pixabay
Składniki
Trzy duże bakłażany, obrane i pokrojone w jak najcieńsze plasterki
2 duże jajka, ubite
4 filiżanki bułki tartej przyprawionej włoskimi ziołami i przyprawami
6 filiżanek sosu do spaghetti, podzielonego
1 opakowanie sera mozzarella, startego i pokrojonego na kawałki, o łącznej wadze 16 uncji
12 filiżanek startego parmezanu, podzielonego na dwie równe połowy
½ łyżeczki suszonej bazylii
Wskazówki
Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 350 stopni F. (175 stopni C).
Ubitymi jajkami pokryć plastry bakłażana przed zanurzeniem ich w bułce tartej. Ułóż składniki na blasze do pieczenia w pojedynczej warstwie.
Piec przez 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Piec przez kolejne 5 minut po obróceniu kurczaka.
Rozprowadź tyle sosu spaghetti, aby wypełnić dno naczynia do pieczenia o wymiarach 9 cali na 13 cali. Rozłóż warstwę pokrojonego bakłażana na dnie naczynia z sosem. Aby zakończyć, pokrusz mozzarellę i parmezan na wierzchu. Kontynuuj układanie naczynia z pozostałym sosem, bakłażanem i serem, kończąc warstwą sera. Na wierzchu posypać bazylią.
Piec w rozgrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru, co powinno zająć około 35 minut.
Dane dotyczące wartości odżywczej
kalorie 487 tłuszcz całkowity 16 gramów tłuszczów nasyconych, siedem gramów cholesterolu, siedemset sześćdziesiąt trzy miligramy sodu, 1,663 gramów węglowodanów całkowitych, 62 gramy błonnika pokarmowego i dziewięć gramów cukrów całkowitych 20g białko 24g witamina c 5mg wapń 512mg żelazo 4mg potas 815mg
pyszne