Jambalaya
Z czym kojarzy ci się kuchnia amerykańska? Fast food? Krwiste steki? Naleśniki z syropem klonowym zapożyczone z Kanady? Cokolwiek by to nie było, mamy dla Was przepis wprost z Nowego Orleanu, gdzie Jambalaya stała się daniem szalenie popularnym, a jej powstanie było zainspirowane smakami z wielu zakątków świata. Danie pikantne, sycące i niesamowicie aromatyczne, które warto przygotować w swoim domu.
SKŁADNIKI
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
2 papryki
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
Pierś z kurczaka pokrojone na 2 cm kawałki
1 łyżeczka suszonego oregano
Pokrojona wędzona kiełbasa
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
Wywar z kurczaka
1 puszka pomidorów
Paczka ryżu długo ziarnistego
2 łyżeczki przyprawy Old Bay
400 g średnich krewetek
2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodać cebulę i paprykę, doprawić solą i pieprzem. Gotuj do miękkości, około 5 minut, następnie wymieszaj kurczaka i dopraw solą, pieprzem i oregano. Smaż, aż kurczak będzie złocisty, następnie dodaj kiełbasę wędzoną, czosnek i koncentrat pomidorowy i gotuj przez około 3 minuty.
Dodaj bulion z kurczaka, pokruszone pomidory, ryż i przyprawę Old Bay. Zmniejsz ogień na średni, przykryj szczelnie pokrywką i gotuj pod przykryciem około 20 minut, aż ryż będzie miękki, a płyn w większości się wchłonie.
Dodaj krewetki i smaż przez 5 minut.
Posyp zieloną cebulką tuż przed podaniem.
Artykuł Jambalaya pochodzi z serwisu Twoj przepis.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.