Pikantne chilli z indykiem
Wiele potraw można podać na różne sposoby, ale w codziennym zabieganiu ograniczamy się do tych najbardziej popularnych i znanych nam z codziennego życia. Czasami warto jednak wprowadzić do naszego posiłku nieco nowości, a jednym z przykładów na to, że popularna potrawa może nabrać nowego smaku jest doskonale znane nam chilli, które tym razem możemy przygotować ze zdrowym mięsem indyka, czosnkiem i papryczkami jalapeno.
SKŁADNIKI
1 łyżka oleju rzepakowego
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
1 jalapeno, mielone
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka chili w proszku
2 łyżeczki kminku mielonego
Szczypta pieprzu cayenne
250 g mielonego indyka
1 puszka czarnej fasola, wypłukanej
1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
Bulion z kurczaka
Zielona cebulka
Posiekany ser Cheddar
W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej olej. Smaż cebulę do miękkości i zarumienienia. Dodaj czosnek i papryczki jalapeno. Smaż przez około 2-3 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy, chilli w proszku, kminek i pieprz Cayenne. Gotuj i mieszaj przez około 4 minuty.
Dodaj indyka i regularnie mieszaj, żeby nie przywarł do garnka, aż będzie całkowicie ugotowany i złocisty. Dodaj czarną fasolę i pomidory w puszkach, mieszając, a następnie dodaj bulion.
Zwiększ ogień do wrzenia i gotuj przez 25 minut.
Podawaj w miseczkach. Przed podaniem posyp zieloną cebulką i serem cheddar.
Artykuł Pikantne chilli z indykiem pochodzi z serwisu Twoj przepis.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.