Najlepsza zapiekanka z tuńczykiem i makaronem
Najlepsza zapiekanka z tuńczykiem i makaronem
Ta zapiekanka z makaronem z tuńczyka jest najdoskonalsza i ma tradycyjny, kremowy smak, który pamiętam z młodości. Sos ma wysoki poziom bogactwa i kremowości bez bycia zbyt ciężkim. Chrupiąca konsystencja polewy, wraz z jasnym smakiem pietruszki i ostrym posmakiem, stanowi idealne połączenie. Nie zapominajmy, że jest to doskonała kolacja, którą można przygotować dla dużej liczby osób przy niskich kosztach.
Czas przygotowania: 20 minut
Wymagany czas: 35 minut
Czas łączny: 55 minut
Składniki
1 opakowanie makaronu jajecznego (zawierające 12 uncji)
4 ¼ łyżki stołowe soli koszernej, podzielone
4 łyżki stołowe solonego masła, podzielone
5 łyżeczek oliwy z oliwek, podzielone na dwie porcje
1 opakowanie świeżych grzybów, pokrojonych, o łącznej wadze 8 uncji
1 bardzo mała cebula, biała, drobno posiekana
¼ szklanki mąki uniwersalnej
2 szklanki mleka
1 i 12 filiżanek bulionu z kurczaka
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
12 łyżeczek czarnego pieprzu w postaci mielonej
1 i pół filiżanki startego białego sera Cheddar
1 kubek mrożonego groszku cukrowego
2 (6 uncji) puszki tuńczyka, odsączone
1 filiżanka bułki tartej panko
1/4 łyżeczki papryki w postaci mielonej
2 łyżki świeżej pietruszki, która została drobno posiekana
Wskazówki
Przygotować piekarnik, rozgrzewając go do 375 stopni F. (190 stopni C). Nasmarować tłuszczem naczynie do pieczenia o wymiarach 9 na 13 cali.
Rozpocząć proces gotowania od dużego rondla z wodą. Do gotującej się wody dodaj makaron jajeczny i 3 łyżki soli; gotuj na wolnym ogniu przez około 6 minut lub do momentu, gdy makaron będzie ugotowany, ale nadal będzie miał lekki posmak. Kluski w odpływie Przywróć do kuchenki i odłóż na bok.
Na dużej patelni ustawionej na średnim ogniu, roztopić dwie łyżki masła i jedną łyżkę oleju. Po dodaniu grzybów i cebuli, kontynuuj smażenie przez około cztery minuty, lub do momentu, gdy grzyby zmiękną, a cebula stanie się półprzezroczysta. Dodajemy pozostałe masło i ciągle ubijamy mieszankę, aż masło się rozpuści. Po posypaniu mieszanki warzywnej mąką i gotowaniu jej przez minutę, regularnie mieszając, po dodaniu mleka i bulionu, doprowadzić mieszankę do wrzenia i nadal często mieszać. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Wymieszać z odrobiną soku z cytryny, musztardą zrobioną z Dijon, 1 łyżeczką soli i pieprzem.
Połącz mieszaninę sosu z odłożonym makaronem. Wymieszaj w jednej filiżance rozdrobnionego sera Cheddar, jednej filiżance groszku i jednej puszce tuńczyka. Po przelaniu mieszaniny do przygotowanego naczynia do pieczenia, pozostały ser Cheddar powinien być posypany na wierzchu.
W małej misce, połączyć bułkę tartą, pozostałe 2 łyżeczki oleju, pozostałe 1/4 łyżeczki soli i paprykę. Wymieszać do połączenia. Zapiekanka powinna być pokryta równą warstwą mieszanki bułki tartej.
Piec w przygotowanym piekarniku do uzyskania złotego koloru i bulgotania, co powinno zająć około 25 do 30 minut. Po podaniu posypać pietruszką.
Dane dotyczące wartości odżywczych
kalorie 481 tłuszcz całkowity 20 gramów tłuszczów nasyconych, 10 gramów cholesterolu, 91 miligramów sodu, 1481 miligramów węglowodanów całkowitych, 51 gramów błonnika i 3 gramy cukrów całkowitych 6g białka 28g witamina c 8mg wapń 256mg żelazo 3mg potas 466mg