Shakshuka – idealna potrawa na śniadanie i nie tylko…

Organizujesz spotkanie dla rodziny i przyjaciół? Chcesz zabłysnąć i zaserwować coś nietypowego? W takim razie przepis na shakshukę jest właśnie dla ciebie. Danie to jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, a ponadto smakuje wyśmienicie i przypadnie do gustu każdemu. Ciekawa konsystencja i wygląd, sprawiają, że bardzo dobrze prezentuje się na stole wśród innych potraw. Lekko pikantna, pełna smaku z płynnymi jajkami. A do tego ten sos pomidorowy, który wszystko równoważy… Niebo w gębie!

 

SKŁADNIKI

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

1 duża cebula pokrojona w plastry

2 czerwone papryki, pokrojone w plastry

3 ząbki czosnku zgniecione

3 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę

2 łyżeczki kminku

1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku

1/2 łyżeczki kolendry

Sól

Świeżo zmielony czarny pieprz

8 dużych jaj

½ pokruszonego sera feta

Świeżo posiekana natka pietruszki

Chleb

 

Rozgrzej piekarnik do 220°. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż aż się skarmelizuje przez około 20 minut. Dodaj paprykę, mieszając smaż do miękkości przez około 5 minut. Następnie dodaj czosnek i smaż przez około 2 minuty. Wlej pomidory pokrojone w kostkę, dodaj przyprawy oraz dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje przez 10-15 minut.

Przełóż sos na blachę do pieczenia. Zrób 6 dołków w sosie, a następnie wbij jajko do każdego dołka. Dopraw jajka solą i pieprzem. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 12 do 15 minut, aż białka jajek się zetną.

Wierzch posyp fetą i udekoruj natką pietruszki. Podawaj na ciepło z pieczywem.

Artykuł Shakshuka – idealna potrawa na śniadanie i nie tylko… pochodzi z serwisu Twoj przepis.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Możesz również polubić…