Grillowane tofu
Tofu… Chociaż popularne wśród wegan i wegetarian, nie cieszy się najlepszą opinią wśród ludzi przez wzgląd na swój nietypowy, lekko mdły smak oraz konsystencję. Warto jednak zauważyć, że tofu to coś, z czego można wykombinować wiele ciekawych potraw. Wiedzieliście, że pospolitą jajecznicę można zastąpić tofucznicą, a sernik w wersji wege to tofurnik? Część z Was na pewno o tym słyszała, a pozostali będą mieli okazję poznać wiele przepisów, które udowodnią, że tofu nie jest takie złe jak o nim mówią i może się okazać składnikiem, który częściej zagości w Waszych lodówkach.
SKŁADNIKI
2 bloki twardego tofu
2 łyżki oleju sezamowego z prażonych ziaren
2 łyżki stołowe białej pasty miso
2 łyżeczki octu ryżowego
sos sojowy
Olej roślinny
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki stołowe startego imbiru
2 łyżki stołowe wody
4 łyżeczki syropu klonowego
3 cebule
Zielona cebulka
Prażone ziarna sezamu
Przekrój tofu na pół, wzdłuż dłuższej krawędzi bloku, a następnie pokrój każdą połowę w poprzek na trzy równe części. Za pomocą ręcznika papierowego odciśnij wodę z tofu.
W naczyniu do pieczenia wystarczająco dużym, aby zmieścić tofu w jednej warstwie, ubij olej, pastę miso i ocet ryżowy. Stopniowo podczas ubijania dodawaj sosu sojowego. Ułóż plastry tofu w naczyniu w jednej warstwie. Odwróć kawałki, aby pokryły się ubitą masą z obu stron, a następnie przykryj folią do pieczenia, dociskając tak, aby pokryła powierzchnię tofu. Marynuj w temperaturze pokojowej przez co najmniej godzinę.
Przygotuj grill i naoliw ruszty. Wyjmij tofu z marynaty i odczekaj, aż nadmiar spłynie pozostawiając płyn na sos. Tofu grilluj od czasu do czasu obracając, aż uzyska ono złoty kolor i lekko zmniejszy swoją objętość.
W małym rondelku na dużym ogniu zagotuj marynatę, czosnek, imbir, wodę, syrop klonowy i białą cebulę, cały czas mieszając. Następnie zmniejszyć ogień do średniego i gotuj cały czas mieszając, aż lekko zgęstnieje.
Grillowane tofu przełóż na półmisek i zalej sosem. Udekoruj zieloną cebulką i sezamem.
Artykuł Grillowane tofu pochodzi z serwisu Twoj przepis.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.