Kurczak Makhani (indyjski Butter Chicken)
Kurczak Makhani (indyjski Butter Chicken)
Ten przepis na butter chicken, znany również jako chicken makhani, jest jednym z moich absolutnych faworytów, jeśli chodzi o kuchnię indyjską. Pochodzi z sosem, który ma dużo smaku i idzie naprawdę dobrze z kurczakiem. W zależności od tego, ile pieprzu cayenne użyjesz, możesz uczynić go tak łagodnym lub tak ostrym, jak lubisz. Ryż basmati i chlebek naan powinny być podawane obok tego dania.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut
Czas całkowity: 35 minut
Składniki
2 łyżki stołowe oleju arachidowego, podzielone
1 mała szalotka, pokrojona bardzo drobno
jedna czwarta białej cebuli, posiekana
masło odpowiadające 2 łyżkom stołowym
1 łyżka pasty z imbiru i czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki stołowe garam masala, podzielone
1 łyżeczka mielonej papryki chili
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 liść laurowy
1 uncja pasty pomidorowej
1 filiżanka pół na pół (lub śmietany)
¼ szklanki zwykłego jogurtu
1 miligram mielonego czarnego pieprzu i 1 ziarno soli do smaku
1 funt udek z kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojonych na małe kawałki i zważonych na 1 funt łącznie.
pieprz cayenne, do smaku, lub jedna czwarta łyżeczki
1 łyżeczka mąki w skrobi kukurydzianej
1/4 kubka wody
Wskazówki
W dużym rondlu doprowadzić 1 łyżkę oleju do temperatury na średnio-wysokim ogniu. Szalotkę i cebulę należy smażyć przez około 5 minut lub do momentu, gdy staną się miękkie i przezroczyste.
Wymieszać masło, pastę imbirowo-czosnkową, sok z cytryny, 1 łyżeczkę garam masala, chili w proszku, kminek i liść laurowy, aż wszystko będzie równomiernie rozprowadzone. Gotuj przez minutę, ciągle mieszając. Po dodaniu sosu pomidorowego, kontynuuj ciągłe podrzucanie mieszanki podczas gotowania przez kolejne dwie minuty.
Wmieszaj jogurt i pół na pół, aż wszystko będzie dobrze połączone. Postawić na małym ogniu i pozwolić mieszance gotować się przez dziesięć minut, często mieszając. Dodaj trochę soli i pieprzu przed podaniem. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw ją na bok.
W dużej ciężkiej patelni, którą masz, podgrzej pozostałą jedną łyżkę oleju na średnim ogniu. Około dziesięć minut gotowania powinno spowodować, że kurczak będzie miał brązowy odcień.
Zmniejsz ogień i dopraw pozostałą łyżeczką garam masala i odrobiną cayenne. Po wmieszaniu niewielkiej ilości sosu, gotuj potrawę do momentu, aż płyn odparuje, a kurczak przestanie być różowy. Po ugotowaniu kurczaka dodajemy go do sosu i mieszamy.
Skrobię kukurydzianą należy najpierw rozpuścić w wodzie, a następnie po wymieszaniu dodać do sosu. Kontynuuj gotowanie przez pięć do dziesięciu minut lub do momentu, gdy mieszanka zgęstnieje.
Dane dotyczące wartości odżywczych
kalorie 408 tłuszcz całkowity 28 gramów tłuszczów nasyconych, 11 gramów cholesterolu, 107 miligramów sodu, 523 miligramy węglowodanów całkowitych, 16 gramów błonnika pokarmowego i 2 gramy cukrów całkowitych 5g białko 23g witamina c 12mg wapń 135mg żelazo 3mg potas 625mg