Kurczak z gnocchi
Kurczak to ten rodzaj mięsa, który pojawia się na naszych stołach najczęściej. Znajdujemy go w parówkach (choć o ich jakości można by długo dyskutować), często pojawia się na naszych stołach podany prosto z grilla, albo w postaci idealnie przysmażonego filetu. My za to, mamy dla Was przepis na coś zupełnie nowego i zdecydowanie polecamy kurczaka połączonego z gnocchi, szpinakiem i przepysznym parmezanem.
SKŁADNIKI
Dwie duże piersi z kurczaka
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 paczka gnocchi
2 ząbki czosnku, posiekane
Świeże liście tymianku
1 łyżeczka oregano
Bulion z kurczaka
Szczypta czerwonej papryki
Rozdrobniona mozzarella
Świeżo starty parmezan
Paczka mrożonego szpinaku
Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj kurczaka i smaż na złoty kolor. Kiedy kurczak będzie gotowy przełóż go do miski.
Zmniejsz ogień do średniego i dodaj na patelnię 1 łyżkę oleju. Wrzuć na rozgrzany olej cebulę i pieczarki, gotuj około 5 minut. Dodaj czosnek, tymianek i oregano. Smaż przez jeszcze 3 minuty. Dodaj bulion. Zagotuj i dopraw solą, pieprzem i szczyptą czerwonej papryki. Dodaj gnocchi i kurczaka. Gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak się ugotuje przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj ser i mieszaj, aż się rozpuści, następnie dodaj szpinak i mieszaj, aż zmięknie. Można doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu wedle uznania.
Artykuł Kurczak z gnocchi pochodzi z serwisu Twoj przepis.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.