Parmezan z bakłażanem – Zapiekanka
Parmezan z bakłażanem – Zapiekanka
Ten prosty przepis na bakłażan parmezan składa się z warstw panierowanych plastrów bakłażana, które zostały upieczone, a nie usmażone, aby uzyskać bardziej chrupiącą teksturę. Nie sposób się pomylić, gdy połączy się aromatyczne składniki, takie jak sos pomidorowy, mozzarella i parmezan z chrupiącą bułką tartą.
Czas przygotowania: 25 minut
Wymagany czas: 35 minut
Czas trwania w całości: 1 godzina
Składniki
Trzy duże bakłażany, obrane i pokrojone w jak najcieńsze plasterki
2 duże jajka, ubite
4 filiżanki bułki tartej przyprawionej włoskimi ziołami i przyprawami
6 filiżanek sosu do spaghetti, podzielonego
1 opakowanie sera mozzarella, startego i pokrojonego na kawałki, o łącznej wadze 16 uncji
12 filiżanek startego parmezanu, podzielonego na dwie równe połowy
½ łyżeczki suszonej bazylii
Wskazówki
Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 350 stopni F. (175 stopni C).
Ubitymi jajkami pokryć plastry bakłażana przed zanurzeniem ich w bułce tartej. Ułóż składniki na blasze do pieczenia w pojedynczej warstwie.
Piec przez 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Piec przez kolejne 5 minut po obróceniu kurczaka.
Rozprowadź tyle sosu spaghetti, aby wypełnić dno naczynia do pieczenia o wymiarach 9 cali na 13 cali. Rozłóż warstwę pokrojonego bakłażana na dnie naczynia z sosem. Aby zakończyć, pokrusz mozzarellę i parmezan na wierzchu. Kontynuuj układanie naczynia z pozostałym sosem, bakłażanem i serem, kończąc warstwą sera. Na wierzchu posypać bazylią.
Piec w rozgrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru, co powinno zająć około 35 minut.
[fwduvp preset_id=”vid_min” playlist_id=”player” start_at_playlist=”” start_at_video=””]
Dane dotyczące wartości odżywczej
kalorie 487 tłuszcz całkowity 16 gramów tłuszczów nasyconych, siedem gramów cholesterolu, siedemset sześćdziesiąt trzy miligramy sodu, 1,663 gramów węglowodanów całkowitych, 62 gramy błonnika pokarmowego i dziewięć gramów cukrów całkowitych 20g białko 24g witamina c 5mg wapń 512mg żelazo 4mg potas 815mg