Jak zrobić domowe lody w robocie planetarnym?
Pełnia lata, zjadłoby się coś zimnego, ale nie chce się wychodzić z domu do lodziarni? Mamy na to sposób – lody domowe! Możesz zrobić je samodzielnie, małym nakładem pracy. Nie potrzebujesz do tego specjalnej maszyny – wystarczy robot planetarny Zelmer ZKR1360 z odpowiednią przystawką. Poznaj sprawdzoną recepturę na najprostsze lody domowe!
Robot planetarny z przystawką do lodów – dlaczego warto go mieć?
Mniej znaczy więcej. A mniej sprzętów w kuchni, to więcej miejsca na blacie – warto więc wybierać takie, które będą uniwersalne i sprawdzą się w więcej niż jednym zadaniu. Do zrobienia pysznych lodów domowych wystarczy Ci robot planetarny z odpowiednią przystawką. To wielofunkcyjny sprzęt, który sprawdzi się przy przygotowywaniu rozmaitych deserów: tarty, biszkoptu, bezy, kremu czy śmietany. Z pewnością więc nie będzie się kurzył.
Przystawka do lodów to innymi słowy specjalna miska, którą przed użyciem trzeba schłodzić. W czasie miksowania zimno jest równomiernie rozprowadzane po powierzchni, dzięki czemu składniki tworzą jednolicie zmrożoną masę lodową bez grudek. Dlatego efekt jest naprawdę pyszny, a cały proces – bardzo łatwy.
Przepis na lody domowe – zrób to sam
Zaletą najprostszych lodów domowych jest krótka lista składników. Do przygotowania lodów śmietankowych (które mogą być bazą dla innych smaków) potrzebujesz śmietanki, mleka i cukru. Jeśli wolisz sorbety – wszystko, czego potrzebujesz, to owoce i cukier. A konkretniej? Zapoznaj się z naszą prostą recepturą i spraw sobie pyszne orzeźwienie.
Najprostsze lody domowe
- 400 ml śmietanki 36%
- 200 ml mleka 3.2%
- 50 g cukru pudru
Połowę porcji śmietanki wlej do rondelka. Dodaj cukier. Całość podgrzewaj przez 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie ściągnij garnek z palnika i dodaj do niego resztę śmietanki oraz mleko. Wszystko wymieszaj, a następnie poczekaj aż wystygnie i włóż do zamrażarki na ok. 30 minut. Po czym czasie przełóż całość do misy robota planetarnego Zelmer i mieszaj, aż uzyskasz puszystą masę.
Do śmietanki możesz dodać przeróżne dodatki: pastę pistacjową, posiekane owoce, pokruszoną czekoladę czy syrop owocowy. W ten sposób uzyskasz rozmaite smaki lodów domowych.
Lody domowe – przepis na sorbet
- 500 g ulubionych owoców, np. truskawek, moreli czy malin
- 100 g cukru
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka wody
Sok z cytryny i wodę wlej do małego rondelka. Dodaj cukier. Całość podgrzewaj kilka minut, aż do rozpuszczenia cukru. Odstaw do przestudzenia. Owoce zmiksuj na gładką masę, a następnie dodaj do nich syrop z cukru. Zamieszaj i włóż do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie przełóż całość do misy robota planetarnego i mieszaj, aż uzyskasz puszystą masę.
Oczywiście przepisy możesz modyfikować i wybierać bardziej skomplikowane receptury – na przykład takie, w których bazą lodów są żółtka jajka. Z robotem planetarnym wyposażonym w podstawkę do lodów każdy deser będzie puszysty, o idealnej konsystencji i – wierzymy w to! – wybornym smaku. Smacznego!