Butter Chicken
Butter Chicken
Ten przepis na kurczaka z masłem jest naprawdę pyszny, pełen smaku i prosty do wykonania w domu. To curry jest ulubionym daniem wśród wszystkich członków mojej rodziny. Aby uzyskać pyszną indyjską kolację, podaj curry na gorącym ryżu basmati i dołącz do niego kilka chlebków naan.
Czas przygotowania: 20 minut
Wymagany czas: czterdzieści minut
Czas trwania w całości: 1 godzina
Składniki
2 łyżeczki garam masala
2 łyżki stołowe tandoori masala w proszku
1 gram Madras curry w proszku w 2 łyżkach stołowych
1 łyżeczka kminu rzymskiego, który został zmielony
1/2 łyżeczki kardamonu w postaci zmielonej
12 łyżeczek pieprzu cayenne w postaci mielonej
Do smaku, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
1 funt i pół uncji udek z kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojonych na małe kawałki
3 łyżki masła, pokrojone na kawałki
1 średniej wielkości posiekana żółta cebula
4 całe ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki stołowe świeżego imbiru, drobno posiekanego
1 uncja pasty pomidorowej
1 szklanka pół na pół (lub śmietany)
¼ szklanki zwykłego jogurtu
1/3 filiżanki nerkowców
1 pęczek świeżej kolendry, pozbawiony łodyg
Wskazówki
Garam masala, tandoori masala, curry w proszku, kminek, kardamon, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz należy połączyć w małej miseczce przed odstawieniem. W ten sposób powstanie mieszanka przyprawowa.
Umieścić kurczaka w dużej misce, posypać połową mieszanki przypraw i przewrócić, aż kurczak będzie równomiernie pokryty.
Roztopić 1 łyżkę masła na dużej patelni na średnim ogniu. Po dodaniu kurczaka, kontynuuj smażenie i mieszanie go przez około dziesięć minut, aż delikatnie się zrumieni. Zdejmij patelnię z ognia.
W dużym rondlu ustawionym na średnim ogniu, rozpuść dwie łyżki masła, które pozostały. Po dodaniu cebuli, kontynuuj gotowanie i mieszanie przez około 5 minut, aż stanie się miękka i półprzezroczysta. Gotuj mieszając przez około minutę, a następnie dodaj pozostałą kombinację przypraw, czosnek, sok z cytryny i imbir. Gotuj mieszając, aż wszystko się wymiesza.
Wymieszaj przecier pomidorowy z cebulą, a następnie kontynuuj gotowanie przez około dwie minuty, ciągle mieszając. Dodaj do miski jogurt i pół na pół. Zmniejsz ogień do niskiego i pozwól sosowi gotować się przez około dziesięć minut, okresowo mieszając. Zdejmij patelnię z ognia.
Używając blendera, zmiel nerkowce, aż osiągną konsystencję proszku. Zmiksuj sos w blenderze, aż będzie całkowicie gładki.
Kurczak na patelni powinien być polany zblendowanym sosem. Gotować na wolnym ogniu przez 10 do 15 minut, lub do momentu, gdy mieszanka zgęstnieje. Kolendra powinna być użyta jako dekoracja.
Porady
Papryka, kminek, kolendra, czosnek, imbir i kardamon to składniki, które składają się na tandoori masala. Jeśli masz trudności z jej znalezieniem, możesz ją przygotować samodzielnie, łącząc te składniki.
Dane dotyczące wartości odżywczej
kalorie 552 tłuszcz ogółem 38 gramów tłuszczów nasyconych, 16 gramów cholesterolu, 142 miligramy sodu, 542 gramy węglowodanów ogółem, 4 gramy cukrów ogółem, 22 gramy błonnika 7g białka 33g witamina c 20mg wapń 175mg żelazo 5mg potas 870mg