Niesamowite krewetki z masłem czosnkowym
Czosnek, masło i krewetka. Nie jest dużo smaczniejsze niż te trzy składniki! Połącz je ze sobą, a będziesz miał rozpływający się w ustach, mlaskanie w takie jedzenie, do którego będziesz wracał w kółko!
Uwielbiam niesamowity smak, jaki zapewnia to danie. Krewetki są soczyste i ociekające smakiem. Spróbuj szparagów , brokułów lub ryżu z tą krewetką, a zjesz posiłek, który zachwyci Twoje kubki smakowe!
Przepis na krewetki z masłem czosnkowym
Porozmawiajmy o tym, co sprawia, że krewetki są TAK pyszne i jak możesz przygotować krewetki w domu tak samo dobre, jak w każdej restauracji. Krewetki nie są skomplikowanym daniem, gdy wiesz, z czym pracujesz. Zazwyczaj chcesz zacząć od świeżych, surowych krewetek, które są obrane i pozbawione mięsa. Dzięki temu Twoje danie będzie miało więcej smaku, zajmie mniej czasu i będzie smakować tak profesjonalnie jak szef kuchni. MOŻESZ użyć mrożonych krewetek, ale przed przystąpieniem do jakiegokolwiek przepisu na krewetki musisz upewnić się, że jest odpowiednio rozmrożony i pozbawiony mięsa!
Czy wiesz, że krewetki również są dla Ciebie super zdrowe?? Zawiera dużo witamin i minerałów, których może brakować naszemu organizmowi. Krewetki to także świetna forma białka! Również… krewetki szybko się gotują. Mam na myśli SZYBKO jak w, twoje danie zajmie 3-4 minuty, a krewetka jest GOTOWA. To fantastyczny składnik dodawany do takich rzeczy jak smażony ryż czy makaron . Szczególnie podoba mi się ten przepis na krewetki z masłem czosnkowym, ponieważ świetnie nadaje się również jako samodzielna przystawka na przyjęciu! Trudno go nie pokochać z jego maślanym smakiem, który liże palce!
Jakie składniki będziesz potrzebować
Moje ULUBIONE są proste przepisy, które smakują wyśmienicie. Ten z pewnością odhaczy oba te pudełka, a wszystko, czego będziesz potrzebować, to świeże krewetki i kilka podstawowych składników kuchennych! Zobacz kartę przepisów poniżej, aby uzyskać dokładne pomiary.
- Krewetki duże : Krewetki powinny być świeże, surowe, obrane i pozbawione żyłki!
- Sól i pieprz: Użyj tego, aby dodać smaku świeżych krewetek.
- Masło: Użyj niesolonego masła! Masło wsiąknie w krewetki, tworząc głęboki, pyszny smak.
- Cytryna: Możesz użyć świeżej cytryny lub soku z cytryny, który możesz już mieć pod ręką.
- Ząbki czosnku: Zmielony czosnek i ząbki czosnku są niezbędne, aby uzyskać głębię smaku.
- Pietruszka: Udekoruj ŚWIEŻĄ pietruszką!
Jak gotować krewetki z masłem czosnkowym?
Ten przepis to dosłownie kilka prostych kroków i gotowe! W rzeczywistości wszystko idzie tak szybko, że będziesz chciał mieć go na oku podczas gotowania, ponieważ gotuje się SZYBKO. Wystarczy wykonać te kilka prostych kroków, a Twoje krewetki zmienią się ze zwykłych w niezwykłe!
- Dopraw krewetki i rozpuść masło : Krewetki posolić i popieprzać. Na średniej wielkości patelni na średnim ogniu roztop masło. Dodaj sok z jednej cytryny.
- Dodaj czosnek: Dodaj zmielony czosnek i ząbki czosnku.
- Gotuj krewetki: Dodaj krewetki i smaż na maśle czosnkowym przez 3-4 minuty lub aż krewetki będą nieprzezroczyste.
- Udekoruj i ciesz się! Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki dotyczące gotowania krewetek
Wszystko, czego potrzebujesz, aby perfekcyjnie ugotować krewetki, to kilka porad i wskazówek. Gdy je zrozumiesz i przećwiczysz, będziesz gotować wszelkiego rodzaju nowe dania z krewetek w mgnieniu oka!
- Surowe krewetki: Upewnij się, że krewetki są surowe (nie ugotowane!) i poszukaj krewetek, które są już obrane i pozbawione żyłki. To sprawi, że ten proces gotowania będzie O wiele szybszy!
- Nie rozgotuj tego! Jedynym sposobem, aby naprawdę zepsuć krewetki, jest jej rozgotowanie. Aby tego uniknąć, gdy tylko wyglądają trochę matowo różowo i trochę się zwijają, gotowe! Stanie się to w ciągu zaledwie 3-4 minut, więc obserwuj uważnie!
- Ogony włączone lub wyłączone : Nie ma znaczenia, czy pozostawisz ogony włączone, czy wyłączone. Nie wpłynie to na ich smak i gotowanie. Założone ogony zwykle sprawiają, że łatwiej je podnieść i zjeść, ale to całkowicie zależy od Ciebie!
- Mrożone krewetki : Możesz użyć świeżych lub mrożonych krewetek, tylko upewnij się, że są surowe, a nie wstępnie ugotowane! Mrożone krewetki są zazwyczaj tańsze i łatwiejsze do zdobycia, gdy nie mieszkasz w pobliżu wybrzeża! Tylko upewnij się, że całkowicie rozmroziłeś go w lodówce, zanim zaczniesz przygotowywać swój przepis!
- Szybki czas gotowania : Ponieważ krewetki gotują się tak szybko, ważne jest, aby mieć wszystko gotowe przed rozpoczęciem! W przeciwnym razie każdy czas spędzony na przygotowywaniu podczas gotowania krewetek będzie oznaczał przesadzenie krewetek!
Przechowywanie ugotowanych krewetek
Tak wiele osób zastanawia się, czy możesz przygotować którykolwiek z tych przepisów przed podaniem, a także zastanawia się, jak przechowywać resztki! Całkowicie możesz zrobić jedno i drugie! Oto kilka wskazówek na ten temat.
- Przygotowanie z wyprzedzeniem : Ponieważ to danie jest tak szybkie w przygotowaniu, nie zalecamy gotowania krewetek z wyprzedzeniem. Jeśli jednak chcesz, aby krewetki były rozmrożone, obcięte, obrane i gotowe do spożycia w lodówce przed czasem gotowania, to sprawi, że gotowanie będzie tak szybkie i znacznie łatwiejsze.
- Przechowywanie w lodówce: Przechowuj krewetki w szczelnym, hermetycznym pojemniku do 2-3 dni.
- Zamrażanie resztek: W zamkniętym pojemniku krewetki przetrwają w zamrażarce do 2 miesięcy.
- Odgrzewanie zamrożonych, ugotowanych krewetek : Włóż zamrożone, ugotowane krewetki do kuchenki mikrofalowej, aż do osiągnięcia pożądanej temperatury!
Więcej przepisów na krewetki do pokochania
Krewetki to jedno z tych produktów, które będą stale podawane przy moim stole, czasem nawet kilka razy w tygodniu! Jeśli jesteś podobny do mnie i nie masz dość krewetek, wypróbuj kilka z tych innych przepisów! Wszystkie są tak różne i pyszne, że nie będziesz miał nic przeciwko powtórzeniu ich raz lub dwa razy. Skoro krewetka jest tak niesamowita i łatwa jak ta, po co zatrzymywać się tylko na jednej? Wypróbuj je wszystkie!
Niesamowite krewetki z masłem czosnkowym
Czosnek, masło i krewetka. Nie jest dużo smaczniejsze niż te trzy składniki! Połącz je razem, a będziesz miał rozpływający się w ustach, mlaskając w usta coś do jedzenia, do którego będziesz wracał w kółko!
Kolacja kursu
Kuchnia Amerykańska
Słowo kluczowe krewetki maślane, krewetki z masłem czosnkowym, krewetki czosnkowe, przepisy na krewetki
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 10 minut
Całkowity czas 15 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 107 kcal
Autor Alyssa Rivers
Składniki
- 1 funt dużych krewetek obranych i pozbawionych żyłki
- sól i pieprz
- 1/4 szklanki masła
- sok z jednej cytryny
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 3 ząbki czosnku w całości
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje
- Sól i pieprz krewetki. Na średniej wielkości patelni na średnim ogniu roztop masło. Dodaj sok z jednej cytryny.
- Dodaj zmielony czosnek i ząbki czosnku.
- Dodaj krewetki i smaż na maśle czosnkowym przez 3-4 minuty lub do zmętnienia krewetek.
- Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Kaloryczność
Kalorie: 107 kcal | Węglowodany: 1 g | Białko: 1 g | Tłuszcz: 12 g | Tłuszcze nasycone: 7 g | Tłuszcze wielonienasycone: 1 g | Tłuszcz jednonienasycony: 3 g | Tłuszcz Trans: 1 g | Cholesterol: 31 mg | Sód: 102 mg | Potas: 18 mg | Włókno: 1 g | Cukier: 1 g | Witamina A: 355 jm | Witamina C: 1 mg | Wapń: 10 mg | Żelazo: 1 mg
Artykuł Niesamowite krewetki z masłem czosnkowym pochodzi z serwisu Twoj przepis.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.