Przepis na czerwoną fasolę z ryżem
Przepis na czerwoną fasolę z ryżem
Mój pracodawca organizował uroczystość Mardi Gras, a ja chciałam przygotować danie z czerwonej fasoli i ryżu, które byłoby pełne smaku i które wszyscy by polubili.
Składniki
1 funt pokrojonej wędzonej kiełbasy, mierzony w funtach
1 cebula, drobno posiekana i podzielona na części
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę, podzielona
1 papryka jalapeño, pokrojona w grubą kostkę, podzielona
2 uncje wody
2 kostki bulionowe z kurczaka łącznie
1 łyżeczka bezsolnej mieszanki przyprawowej do czosnku i ziół (np. Mrs. Dash®), np.
1 łyżka stołowa kombinacji przypraw Cajun
1 płaska łyżeczka pokruszonego czerwonego pieprzu
1 liść laurowy
3 puszki fasoli kidney, każda zawierająca 16 uncji, odsączone i opłukane
1 puszka posiekanych pomidorów (zawierająca łącznie 14,5 uncji)
sól do smaku
3 filiżanki białego ryżu, który został ugotowany
Wskazówki
W dużym garnku połączyć mieloną kiełbasę, połowę cebuli, połowę zielonej papryki, połowę papryki jalapeño, wodę, bulion z kurczaka, czosnek i przyprawy ziołowe, mieszankę przypraw Cajun, płatki czerwonej papryki i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia i dalej gotować, regularnie mieszając, przez 15 do 20 minut, aż płyn zredukuje się o połowę.
Połącz kiełbasę z fasolą kidney, pomidorami, połową pozostałej cebuli, połową pozostałej zielonej papryki i połową pozostałej papryki jalapeno; następnie dopraw solą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do gotowania na wolnym ogniu i gotować przez 15-20 minut, lub do zgęstnienia mieszanki fasoli nerkowej. Wyjmij liść laurowy i wyrzuć go.
Umieścić pół filiżanki ugotowanego ryżu na dnie każdego z sześciu naczyń do serwowania. Na wierzchu umieścić mieszankę fasoli nerkowej.